Kierownikiem jest dr hab. Waldemar Rogowski, prof. SGH.
- PROJEKT SIMBIO
W ramach programu Trans-Atlantic Platform: Social Innovation Call Szkoła Główna Handlowa w Warszawie realizuje projekt:
New Frontiers in Social Innovation Research:Social Innovation Management for BIOPlastics
Cel projektu: rozwój społecznych innowacji wychodzących naprzeciw wyzwaniom w zastosowaniu opakowań z biotworzyw w łańcuchach dostaw żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym
Partnerzy konsorcjum międzynarodowego:
- Coventry University, Wielka Brytania
- Federal University of São Carlos, Brazylia
- Simon Fraser University, Kanada
- Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska
- Uniwersytet Łódzki, Polska
Instytucja finansująca w Polsce: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Wartość finansowania oraz całkowita wartość projektu: 433 251,10 PLN
Termin realizacji projektu: 01.09.2020 – 31.12.2023ObrazMiędzynarodowa strona projektu: www.simbioresearch.com
Etapy realizacji projektu:
1. IDENTYFIKACJA WYZWAŃ DLA ZASTOSOWANIA BIOOPAKOWAŃ: określenie uwarunkowań dla zastosowania bioopakowań produktów żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym2. ANALIZA I ZROZUMIENIE PROBLEMU: analiza struktur i procesów w łańcuchach dostaw bioopakowań żywności w ramach całego cyklu życia produktów
3. PROJEKTOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: ewaluacja innowacji w rozwoju bioopakowań żywności, rozszerzenie konceptów bioopakowań, wypracowanie innowacji społecznych oraz wybór rozwiązań do prototypowania
4. SZYBKIE PROTOTYPOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: koncepcyjne prototypowanie i testowanie wybranych rozwiązań, ocena ich funkcjonalności i potencjalnego znaczenia w zarządzaniu łańcuchami dostaw w gospodarce o obiegu zamkniętym
Międzynarodowy projekt SIMBIO wychodzi naprzeciw problemom zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego, którego źródłem są opakowania z tworzyw sztucznych, tworząc unikalną szansę dla rozwoju współpracy interesariuszy na rzecz wykorzystania potencjału opakowań z biotworzyw na rynku żywności.
Interesariuszami projektu są:- dostawcy surowców wykorzystywanych do produkcji bioopakowań
- producenci bioopakowań
- producenci żywności wykorzystujący lub zainteresowani wykorzystywaniem bioopakowań
- firmy dystrybucyjne zarządzające przepływem bioopakowań
- użytkownicy bioopakowań lub ich przedstawiciele
- instytucje certyfikujące bioopakowania
- firmy zajmujące się odbiorem bioopakowań od użytkowników
- firmy przetwarzające bioopakowania
- podmioty sektora publicznego, w tym podmioty odpowiedzialne za tworzenie przepisów prawnych dotyczących cyklu życia bioopakowań w GOZ
Członkowie zespołu badawczego w SGH:- dr hab. Barbara Ocicka, prof. SGH – kierownik projektu
- dr Aneta Pluta-Zaremba
- dr Jolanta Turek
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem wyników projektu SIMBIO na poziomie międzynarodowym -Dokument.
Kontakt:
dr hab. Barbara Ocicka, prof. SGH
Zakład Zarządzania Ryzkiem
Instytut Finansów Korporacji i Inwestycji
ul. Madalińskiego 6/8, budynek M, pokój 122, 124
02-513 Warszawa
E-mail: barbara.ocicka@sgh.waw.pl; simbio@sgh.waw.pl