Zakład Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego

Zakład Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego

Zakład Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego został powołany do życia na mocy Zarządzenia  nr 29 Rektora Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie z dnia 5 kwietnia 2022 r., które wyszło w życie 25 kwietnia tegoż roku. Działa w strukturze Instytutu Rynków i Konkurencji Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie.     
Podstawowe obszary badawcze Zakładu to:

  • bezpieczeństwo żywnościowe Polski,
  • rynek żywności oraz nowe tendencje zmian w konsumpcji żywności,
  • marnotrawstwo i straty żywnościowe,
  • bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • globalizacja agrobiznesu,
  • zagadnienia ekonomii rolnej.

Zakład współpracuje z wieloma ośrodkami badawczo-dydaktycznymi w Polsce i za granicą w tym z Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (Katedra Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej), Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu (Katedra Makroekonomii i Gospodarki Żywnościowej), Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu (Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie), Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki  Żywnościowej – PIB, Instytutem Rozwoju Rolnictwa Wsi i Rolnictwa PAN, Narodowym Uniwersytetem Poleskim w Żytomierzu (Ukraina), Uniwersytetem Narodowym im. Tarasa Szewczenki w Kijowie (Ukraina).
Zakład posiada także szerokie kontakty z praktyką gospodarczą, administracją państwową oraz organizacjami branżowymi, współpracując m.in. z takimi organizacjami oraz instytucjami jak: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Zakład organizuje międzyuczelniane staże naukowe dla młodych pracowników ubiegających się o stopnień doktora habilitowanego.
Do podstawowych zadań dydaktycznych Zakładu należy prowadzenie zajęć dydaktycznych na studiach licencjackich i magisterskich, studiach podyplomowych (Nowoczesne Zarządzanie Agrobiznesem), kursach i szkoleniach z zakresu związanego z problematyką badawczą Zakładu, a także uczestniczenie w kształceniu doktorantów. 
 

Stanisław Kowalczyk

prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
Kierownik
Zakładu Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego

Pracownicy Zakładu
Profesor uczelni
dr hab. Roman Sobiecki, prof. SGH
Adiunkt
dr Marek Błaszczyk
dr Iwona Łuczyk
dr Yuliia Zolotnytska

.