Zakład Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego został powołany do życia na mocy Zarządzenia nr 29 Rektora Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie z dnia 5 kwietnia 2022 r., które wyszło w życie 25 kwietnia tegoż roku. Działa w strukturze Instytutu Rynków i Konkurencji Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie.
Podstawowe obszary badawcze Zakładu to:
- bezpieczeństwo żywnościowe Polski,
- rynek żywności oraz nowe tendencje zmian w konsumpcji żywności,
- marnotrawstwo i straty żywnościowe,
- bezpieczeństwo i jakość żywności,
- globalizacja agrobiznesu,
- zagadnienia ekonomii rolnej.
Zakład współpracuje z wieloma ośrodkami badawczo-dydaktycznymi w Polsce i za granicą w tym z Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (Katedra Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej), Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu (Katedra Makroekonomii i Gospodarki Żywnościowej), Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu (Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie), Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Instytutem Rozwoju Rolnictwa Wsi i Rolnictwa PAN, Narodowym Uniwersytetem Poleskim w Żytomierzu (Ukraina), Uniwersytetem Narodowym im. Tarasa Szewczenki w Kijowie (Ukraina).
Zakład posiada także szerokie kontakty z praktyką gospodarczą, administracją państwową oraz organizacjami branżowymi, współpracując m.in. z takimi organizacjami oraz instytucjami jak: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Zakład organizuje międzyuczelniane staże naukowe dla młodych pracowników ubiegających się o stopnień doktora habilitowanego.
Do podstawowych zadań dydaktycznych Zakładu należy prowadzenie zajęć dydaktycznych na studiach licencjackich i magisterskich, studiach podyplomowych (Nowoczesne Zarządzanie Agrobiznesem), kursach i szkoleniach z zakresu związanego z problematyką badawczą Zakładu, a także uczestniczenie w kształceniu doktorantów.
prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
Kierownik
Zakładu Rynku i Bezpieczeństwa Żywnościowego
Pracownicy Zakładu
Profesor uczelni
dr hab. Roman Sobiecki, prof. SGH
Adiunkt
dr Marek Błaszczyk
dr Iwona Łuczyk
dr Yuliia Zolotnytska