Gość serwisu pisze:
Szanowny Panie Rektorze, czy jest możliwość postawienia w jedym z budynków lodówki, szafki pełniącej funkcję jadłodzielni? Taka idea staje się coraz bardziej popularna, korzystają z niej urządy dzielnic Warszawy czy Uniwersytet Warszawski. Społeczność uczelniana mogłaby tam zarówno zostawiać żywność, jak i ją odbierać. Proszę o przemyślenie propozycji.
Odpowiedź:

Proponowane rozwiązanie jest rozwiązaniem zgodnym ze zrównoważonym rozwojem i ze wszech miar słusznym. Nie należy marnować żywności i warto dzielić się nią z innymi. Pomysł uruchomienia jedłodzielni już rozpatrywaliśmy kilka razy. Niestety trudno jest z pełną odpowiedzialnością oceniać przydatność żywności, która byłaby wystawiona w ramach cateringu – zarówno z danego dnia dostawy, jak i już przechowywanej w takiej lodówce. Ze względów sanitarnych nie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Jednocześnie zobowiązujemy naszych dostawców cateringu oraz najemców lokali gastronomicznych do działania w sposób bardzo zrównoważony, z dbałością o niemarnowanie żywności. Sprawę uruchomienia „lodówki” przeanalizujemy ponownie.

Data odpowiedzi: