Motto Olimpiady Umiejętności Hotelarskich:
HOTELE SĄ TAK DOBRE JAK LUDZIE, KTÓRZY W NICH PRACUJĄ
Organizatorem Olimpiady Umiejętności Hotelarskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
Współorganizatorem Olimpiady jest Fundacja Polskie Hotele Niezależne.
Partnerami Olimpiady są:
- Konsorcjum szkół branżowych Ho-Ga-Tur zrzeszające szkoły kształcące w zawodach z branż hotelarstwo-gastronomiczno-turystycznych.
- ORBIS S.A.
- Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
- Sektorowa Rada ds. Kompetencji Turystyka.
Głównymi celami Olimpiady są:
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, pogłębianie wiedzy oraz rozwój i doskonalenie umiejętności zawodowych objętych podstawą programową kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach turystycznych i hotelarskich szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy oraz pobudzanie do twórczego myślenia uczniów,
- wspomaganie zdolności stosowania zdobytej wiedzy w praktycznym działaniu przez ucznia,
- poszerzanie możliwości lepszego przygotowania uczniów do wykonywania zawodu,
- zapoznanie młodzieży z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w sektorze usług hotelarskich i turystycznych,
- podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych i zawodu w szkołach hotelarskich,
- integracja środowiska hotelarskiego: branża-szkoła, szkoła-branża,
- dostosowanie kształcenia do aktualnych potrzeb pracodawców branży usług hotelarskich, ze szczególnym uwzględnieniem pozyskania przez uczniów umiejętności zawodowych.
Patronat honorowy:
Patronat medialny:
- KONSORCJUM
Konsorcjum zostało powołanie w celu realizacji przedsięwzięcia polegającego na współdziałaniu w organizacji OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH.
W skład Konsorcjum wchodzą:
- Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni;
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystycznych im. Unii Europejskiej w Jeleniej Górze;
- Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 im. I. Daszyńskiego w Krakowie;
- Zespół Szkół Handlowych im. Bohaterów Poznańskiego Czerwca»56 w Poznaniu;
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie;
- Zespół Szkół nr 8 im. Stanisława Staszica w Szczecinie;
- Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie;
- Zespół Szkół im. J. Tuwima w Bielsko-Białej;
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu;
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu;
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu;
- Zespół Szkół Ekonomicznych w Kielcach;
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie;
- Zespół Szkół im. Mikołaja Reja w Szczecinie;
- Technikum Menedżerskie w Toruniu;
- Zespół Szkół nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kwidzyniu;
- Zespół Szkół nr 2 w Białymstoku.
- KOMITET GŁÓWNY OLIMPIADY
-
Skład Komitetu Głównego Olimpiady Umiejętności Hotelarskich
- Hanna Zawistowska – Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – przewodnicząca;
- Zbigniew Stankiewicz - Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu - zastępca przewodniczącej
- Agnieszka Swastek - Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu - sekretarz
- Elżbieta Włodyka – Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – sekretarz;
Przedstawiciele szkół średnich:
- Anna Szałek - Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomiczne Nr 21 w Warszawie;
- Aneta Sroka - Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie;
- Marlena Kotłowska - Zespół Szkół Nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kwidzynie;
- Izabela Moroz-Butkiewicz - Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Białymstoku;
- Adam Grzegrzółka - Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie;
- Małgorzata Badura - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu;
- Barbara Cymańska-Garbowska - Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystycznych im. Unii Europejskiej w Jeleniej Górze;
- Urszula Tusiek - Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu;
- Anna Golik - Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu;
- Grzegorz Wałecki - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaj Spytka Ligęzy w Rzeszowie;
- Bartosz Prońko - Zespół Szkół Ekonomicznych w Kielcach;
- Anna Strykowska - Zespół Szkół Handlowych im. Bohaterów Poznańskiego Czerwca» 56;
- Dominika Goińska - Technikum Menadżerskie w Toruniu;
- Katarzyna Thiel-Winkler - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni;
- Barbara Sadłek - Zespół Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsko Biała;
- Kamila Sosnowska -Szpak - Zespół Szkół Nr 8 im. Stanisława Staszica Szczecin;
- Małgorzata Nawracaj - Zespół Szkół Ekonomicznych Nr 2 im. I. Daszyńskiego w Krakowie;
Nauczyciele akademiccy SGH
- Dr hab. Ewa Dziedzic prof. SGH– Zakład Badań nad Gospodarką Turystyczną SGH;
- Dr Dariusz Danielewicz- Zakład Zarządzania Kapitałem Ludzkim SGH;
- Dr Elżbieta Wąsowicz Zaborek - Katedra Biznesu Międzynarodowego SGH;
- prof. dr hab. Elżbieta Biernat – Zakład Badań nad Gospodarką Turystyczną SGH;
Nauczyciele akademiccy – inne uczelnie
- Dr hab. Teresa Skalska prof. SGTiH – Szkoła Główna Turystyki I Hotelarstwa – Vistula;
- Dr Maciej Dębski – Społeczna Akademia Nauk;
Fundacja Polskie Hotele Niezależne
- Elżbieta Lendo
Sektorowa Rada ds. Kompetencji
- Krzysztof Szadurski – Przewodniczący Zespołu Branżowego ds. Hotelarstwa;
Związek Pracodawców Turystyki – Lewiatan
- Józef Ratajski;
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
- Agnieszka Maszner-Paprocka;
- Anna Kołtan;
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej
- Jacek Czauderna;
Administracja Rządowa – Ministerstwo Sportu i Turystyki
- Iwona Szałkowska.
- KOMITETY OKRĘGOWE
Komitet nr 1 - województwa: Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
81-222 Gdynia ul. Morska 77
Sekretarz: Katarzyna Thiel-WinklerKomitet nr 2 - województwo Dolnośląskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystycznych im. Unii Europejskiej
58-500 Jelenia Góra ul. Marszałka Piłsudskiego 27
Sekretarz: Barbara Cymańska-GarbowskaKomitet nr 3 - województwo Wielkopolskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Handlowych im. Bohaterów Poznańskiego Czerwca»56
60-774 Poznań ul. Śniadeckich 54-58
Sekretarz: Anna StrykowskaKomitet nr 4 - województwa: Podkarpacke, Lubelskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy
35-055 Rzeszów ul. Spytka Ligęzy 12
Sekretarz: Grzegorz WałeckiKomitet nr 5 - województwa: Zachodniopomorskie, Lubuskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół nr 8 im. Stanisława Staszica
70-214 Szczecin al. 3 Maja 1A
Sekretarz: Kamila Sosnowska-SzpakKomitet nr 6 - województwa: Mazowieckie, Łódzkie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych nr 21
00-734 Warszawa ul. Krasnołęcka 3
Sekretarz: Aneta KwiecińskaKomitet nr 7 - województwo Kujawsko-Pomorskie
Adres sekretariatu: Technikum Menedżerskie w Toruniu
87-100 Toruń ul. Rejtana 2-4
Sekretarz: Magdalena DrąszkowskaKomitet nr 8 - województwa: Małopolskie, Świętokrzyskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 im. I. Daszyńskiego
31-943 Kraków os. Spółdzielcze 6
Sekretarz: Magdalena GedigaKomitet nr 9 - województwa: Śląskie, Opolskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół im. J. Tuwima
43-300 Bielsko-Biała ul. Filarowa 52
Sekretarz: Barbara Sadłek
Etap okręgowy Olimpiady odbywać się będzie w Bielskim Centrum Edukacji
43-300 Bielsko-Biała ul. Piastowska 21.Komitet nr 10 - województwo Podlaskie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Zawodowych nr 2
15-082 Białystok ul. Świętojańska 1
Sekretarz: Małgorzata Bajda-GołębiewskaKomitet nr 11 - województwa: Świętokrzyskie, Łódzkie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
26-600 Radom
ul. Świętego Brata Alberta 1
Sekretariat: szkoła @zssih.radom.plKomitet nr 12 – województwo: mazowieckie
Adres sekretariatu: Zespół Szkół Nr 3 w Skierniewicach
ul. Działkowa 10
96 - 100 Skierniewice
Sekretarz: Agnieszka Markus - Gąsiorowska- KONTAKT
Sekretarze Olimpiady:
- mgr Elżbieta Włodyka e-mail: elaw@sgh.waw.pl; tel. 695 950 000; Szkoła Główna Handlowa w Warszawie;
- mgr Agnieszka Swastek e-mail: olimpiada_aswastek@wp.pl; Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu.
Edycja III - rok szkolny 2024/2025
Hasło edycji: RODZINA W HOTELU
- TERMINARZ
ETAP SZKOLNY:
zgłoszenia do 15 października 2024 r. w aplikacji FORMS pod linkiem:https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DhtOFuXIqUGbu29-1A7vBCwwDz3SQk1BnDhi3tCHbb5UOTZMRUxYUEFUMVBTQ05DSTdYQUlVNE5GRi4u
25 października 2024 r.
ETAP OKRĘGOWY:
13 grudnia 2024 r.ETAP CENTRALNY:
31 marca - 1 kwietnia 2025 r.- LITERATURA
- Dokument
- ETAP SZKOLNY
-
Link do formularza zgłoszenia szkoły do udziału w Olimpiadzie Umiejętności Hotelarskich: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DhtOFuXIqUGbu29-1A7vBCwwDz3SQk1BnDhi3tCHbb5UOTZMRUxYUEFUMVBTQ05DSTdYQUlVNE5GRi4u
- Accordion title
Accordion content.
- ETAP OKRĘGOWY
- ETAP CENTRALNY
Edycja II - rok szkolny 2023/2024
Hasło edycji: SUKCES W HOTELARSTWIE TO TEŻ ODKRYWANIE POTRZEB GOŚCIA BIZNESOWEGO
- TERMINARZ
ETAP SZKOLNY:
zgłoszenia do dnia 15 października 2023 r.25 października 2023 r. godz. 12.00
ETAP OKRĘGOWY:
13 grudnia 2023 r. godz. 12.00ETAP CENTRALNY:
25-27 marca 2024 r.- LITERATURA
- Dokument
- ETAP SZKOLNY
-
Link do formularza zgłoszenia szkoły do udziału w Olimpiadzie Umiejętności Hotelarskich: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DhtOFuXIqUGbu29-1A7vBCwwDz3SQk1BnDhi3tCHbb5UQk81SUlTMFRHTFNLTFRVUVpMQVhHUTdYTC4u
- ETAP OKRĘGOWY
-
Plik Audio
- ETAP CENTRALNY
-
Dokument
MISTRZYNI UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH 2024 p. KSENIIA SCHEVCHENKO
LINK DO REPORTAŻU TELEWIZJI OLSZTYN Z GALI FINAŁOWEJ OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH: https://www.telewizjaolsztyn.pl/artykul/22526,olimpiada-umiejetnosci-hotelarskich
LINK DO ZDJĘĆ Z GALI FINAŁOWEJ OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH: https://drive.google.com/drive/folders/1ACOuIzHggeMtU9gJOCJSnYdKFz1PGLaY
LINK DO ZDJĘĆ Z ZAWODÓW ETAPU CENTRALNEGO OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH: https://drive.google.com/drive/folders/1p0QE-UhjrgBBBZmy8SEqI7fQRJEOliUl?usp=sharing
LINK do zdjęć z GALI FINAŁOWEJ: https://drive.google.com/drive/folders/1ACOuIzHggeMtU9gJOCJSnYdKFz1PGLaY
Na mocy Porozumienia pomiędzy Szkołą Główną Handlową w Warszawie a Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji trzy laureatki Olimpiady Umiejetności Hotelarskich otrzymały dzikie karty na eliminacje krajowe SkillsPoland:
1. Anita Krawiec - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie;
2. Wiktoria Staszewska - Zespół Szkół nr 8 w Szczecinie;
3. Aleksandra Witkowska - Zespół Szkół nr 8 w Szczecinie.
Edycja I - rok szkolny 2022/2023
Hasło edycji: KOMPETENCJE SPOŁECZNE KLUCZEM DO PROFESJONALNEJ OBSŁUGI GOŚCIA
- TERMINARZ
-
ETAP SZKOLNY:
zgłoszenia do 15.10.2022
25.10.2022 r. godz. 12.00ETAP OKRĘGOWY:
13 grudnia 2022 r. godz. 12.00ETAP CENTRALNY:
29-31 marca 2023 r. - LITERATURA
-
Literatura do etapu szkolnego Olimpiady Umiejętności Hotelarskich
- Nowak A., Stanek A., Kompetencje personalne i społeczne, Jak je rozwijać?, EDICON.
- Alejziak B., Kwalifikacje i kompetencje pracowników turystyki. Próba diagnozy turystycznego rynku pracy, Folia Turistica Nr 32/2014 AWF, Kraków 2014.
- Kozłowska D., Ryszkowski W., Blaszko M., Kompetencje kadry zarządzającej w obiektach hotelarskich, artykuł .pdf, 2013.
- Cichy J., BHP w branży hotelarskiej, WSiP, 2021.
- Cetner J., Marketing w hotelarstwie. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa, WSiP, 2016.
- Cymańska-Garbowska B., Witrykus D., Pietras J., Wolak G., Działalność recepcji. Hotelarstwo. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Tom III. Część 1, WSiP, 2018.
- Cymańska-Garbowska B., Witrykus D., Pietras J., Wolak G., Działalność recepcji. Hotelarstwo. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Tom III. Część 2, WSiP, 2018.
- Cymańska-Grabowska B., Witrykus D., Wolak G., Organizacja pracy w hotelarstwie, cz.1, REA, WSiP, Warszawa 2014.
- Cymańska-Grabowska B., Witrykus D., Wolak G., Organizacja pracy w hotelarstwie, cz. 2, REA, WSiP, Warszawa 2015.
- Cymańska-Garbowska B., Witrykus D., Pietras J., Wolak G., Hotelarstwo, Tom II, Organizacja pracy w hotelarstwie, cz. 1, WSiP, 2014.
- Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., Organizacja pracy służby pięter, WSiP, Warszawa 2013.
- Dragoń W, Granecka-Wrzosek B, Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, WSiP
- Dragoń W, Granecka-Wrzosek B, Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, cz. II WSiP
- Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe, WSiP. 2013.
- Drogoń W., Rezerwacja usług hotelarskich, WSiP, 2013.
- Duda J., Krzywda S., Obsługa konsumenta w hotelarstwie część 1 i 2, Wydawnictwo REA, 2010.
- Leitner H, Poradnik dla kelnera, WSIP
- Legowicz A. Kompetencje personalne i społeczne w obszarach zawodowych. Trening umiejętności komunikacyjnych w branży turystycznej, Difin, 2014
- Markowski A., Jak dobrze mówić i pisać po polsku, Reader’s Digest Polska, 2000
- Milewska M., Prączko A., Stasiak A., Podstawy gastronomii. Od żywności do turystyki kulinarnej, PWE, Warszawa 2017.
- Milewska M., Włodarczyk B., Hotelarstwo. Hotelarstwo – organizacja i funkcjonowanie obiektów noclegowych, PWE, Warszawa 2018.
- Rzędowska A., Rzędowski J., Wystąpienia publiczne w biznesie, Wydawnictwo Helion, 2008
- Sawicka B., Hotelarstwo, cz. I, Organizacja pracy, tom 1, Format AB, 2013.
- Sawicka B., Hotelarstwo, cz. II, Organizacja pracy, tom 2, Format AB, 2013.
- Sawicka B., Hotelarstwo, cz. III, Działalność recepcji, Format AB, 2013.
- Sawicka B., Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, cz. 1, Format AB, 2019.
- Sawicka B, Światkowska M., Tul-Kryszczuk A., Świstak E., Bilska B., Górska-Warszewicz H., Organizacja pracy w hotelarstwie, FORMAT -AB
- Stefański A., Marketing usług hotelarskich. Hotelarstwo. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Tom I, WSiP, 2015.
- Obwieszczenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 26.10.2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Warszawa, dnia 24.11.2017 r. poz. 2166
Netografia:
hotelarstwo.net
enjoyyourstay.pl
Prasa branżowa:
Hotelarz
Świat Hoteli
Strony internetowe:
https://betamed.pl/poradniki/krioterapia-zabieg-leczenia-zimnem-w-komorze-kriogenicznej/
https://arkusze.pl/zawodowy/t11-2018-styczen-egzamin-zawodowy-pisemny.pdf
https://arkusze.pl/zawodowy/t12-2016-pazdziernik-egzamin-zawodowy-pisemny.pdf
http://www.hotelinfo24.pl/news,470,1,Praktyczny_Kodeks_Postepowania__hotele_a_biura_podrozy.html
https://arkusze.pl/zawodowy/tg13-2020-styczen-egzamin-zawodowy-pisemny.pdf
http://www.e-hotelarstwo.com/tematy/przepisyprocedury?more=1792844168 autor: Jacek Piasta
https://hotelarstwo.net/7-etapow-kontaktu-goscia-z-hotelem/
Dodatkowa literatura do etapu okręgowego Olimpiady Umiejętności Hotelarskich
- Cymańska-Garbowska B., Witrykus B., Wolak G. Realizacja usług w recepcji cz. 2, WSiP, 2020
- Ławniczak D., Szajna R., Obsługa kelnerska cz. I, REA
- www.hotelinfo24.pl
- ETAP SZKOLNY
-
Zadania pisemne i praktyczne etapu szkolnego:
Dokument - ETAP OKRĘGOWY
-
W dniu 13.12.2022 r. odbył sie etap okregowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich.
Zawody odbyły się w 10 szkołach, które przyjęły funkcję Komitetów Okręgowych:Komitet Okręgowy nr 1 GDYNIA:
w zawodach uczestniczyło 16 uczniów z 8 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 59 punktów; najniższa - 41 punktów.Komitet Okręgowy nr 2 JELENIA GÓRA:
zawodach uczestniczyło 12 uczniów z 6 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 59 punktów; najniższa - 35 punktów.Komitet Okręgowy nr 3 POZNAŃ:
w zawodach uczestniczyło 17 uczniów z 9 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 51 punktów; najniższa - 37 punktów.Komitet Okręgowy nr 4 RZESZÓW:
zawodach uczestniczyło 14 uczniów z 9 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 56 punktów; najniższa - 35 punktów.Komitet Okręgowy nr 5 SZCZECIN:
w zawodach uczestniczyło 18 uczniów z 9 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 53 punkty; najniższa - 31 punktów.Komitet Okręgowy nr 6 WARSZAWA:
w zawodach uczestniczyło 44 uczniów z 23 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 53 punkty; najniższa - 33 punkty.Komitet Okręgowy nr 7 TORUŃ:
w zawodach uczestniczyło 18 uczniów z 9 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 50 punktów; najniższa - 31 punktów.Komitet Okręgowy nr 8 KRAKÓW:
w zawodach uczestniczyło 56uczniów z 30 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 59 punktów;najniższa - 30 punktówKomitet Okręgowy nr 9 BIELSKO-BIAŁA:
w zawodach uczestniczyło 23 uczniów z 12 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 54 punkty;najniższa - 39 punktów.Komitet Okręgowy nr 10 BIAŁYSTOK:
w zawodach uczestniczyło 9 uczniów z 4 szkół. Najwyższa liczba punktów uzyskana przez uczestnika zawodów to 53 punkty;najniższa - 38 punktów. Zadania pisemne i praktyczne etapu okręgowego:
DokumentDokumentDokumentDokumentPlik Videorozmowa telefoniczna
Plik AudioDo etapu centralnego przeszło 35 uczestników, którzy w etapie okręgowym uzyskali 51 punktów i więcej.
- ETAP CENTRALNY
-
Zawody praktyczne (Finał) 1 edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich odbyły się w kompleksie hoteli IBIS REDUTA Warszawa, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 16. (kompleks składa się z dwóch hoteli IBIS REDUTA*** i IBIS BUDGET REDUTA*
Zadania pisemne i praktyczne etapu okręgowego:
ELIMINACJE:
DokumentDokumentFINAŁ:
DokumentDokumentDokumentDokumentTytuł Mistrzyni Umiejetności Hotelarskich 2023 otrzymała Wiktora Spyrka, uczennica Zespołu SzkÓł Ekonomicznych Technikum nr 2 w Nowym Targu