Zastosowanie danych internetowych do pomiaru i krótkookresowego prognozowania inflacji żywności oraz analizy transmisji szoków cenowych oraz lepkości cen. Analiza na przykładzie Polski

W ostatnich latach coraz więcej urzędów statystycznych w różnych krajach eksperymentuje z użyciem danych internetowych przy opracowywaniu indeksów cen konsumpcyjnych, zwłaszcza w kategorii dotyczącej cen żywności (dalej: inflacja żywności). W Polsce, w przypadku Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) dane o produktach żywnościowych są jednak wciąż zbierane w tradycyjny sposób, przez ankieterów regionalnych urzędów statystycznych w wybranych punktach sprzedaży. 

Celem projektu jest zaadresowanie kwestii niewystarczającego wykorzystania danych internetowych do pomiaru inflacji żywności w Polsce oraz analiza nowych możliwości badawczych, jakie umożliwia to podejście. Badanie zostanie przeprowadzone z użyciem techniki zautomatyzowanego pobierania danych ze stron internetowych (dalej: webscraping).

Podczas trwania projektu, w częstotliwości dziennej, z użyciem narzędzi pozwalających na webscraping stron sieci supermarketów funkcjonujących w Polsce zbierane będą informacje o oferowanych produktach żywnościowych. Na podstawie zebranych danych zostaną obliczone również indeksy cen żywności w dziennej częstotliwości. Z użyciem analizy statystycznej przetestowane będą także wyprzedzające właściwości dziennego wskaźnika CPI żywności otrzymanego za pomocą danych internetowych w stosunku do miesięcznego wskaźnika inflacji żywności GUS. Używając danych o indywidualnych produktach, porównany zostanie stopień lepkości cen żywności pomiędzy sklepami internetowymi i stacjonarnymi.

Kierownik projektu:
mgr Krystian Jaworski
Wartość projektu:
33 944 PLN
Instytucja finansująca:
NCN
Data realizacji:
Wrzesień 2017 - Wrzesień 2021
Kategoria według klasyfikacji Web of Science:
Economics
Jednostka organizacyjna:
Szkoła Główna Handlowa w Warszawie » Kolegia » Kolegium Analiz Ekonomicznych
.